Vakantie vieren is een kunst

Het coronavirus heeft Verbeelderij bezig gehouden tijdens en na de lockdown. Zolang het coronavirus Nederland doorkruist moeten wij het doen met verbeeldingskracht en inventiviteit. De kunst is thuis te zijn en doen alsof je op reis bent. Op reis met Verbeelderij spreekt tot ieders verbeelding uiteraard. Want wanneer we op reis zijn, staat ons leven in het teken van dagelijkse verwondering.

Vanuit de verwondering ging Anja Jansen op pad en nam alle deelnemers mee op reis in de Zoom. Enkele deelnemers werden door Anja en Trea thuis begeleid op hun reis. Met elkaar hebben wij mooie avonturen beleefd tijdens de lockdown periode bij Verbeelderij. We hebben elkaar gemotiveerd, geïnspireerd en van elkaar geleerd. Bovenal hebben wij genoten van de kunstwerken van onze kunstenaars bij Verbeelderij. We zijn er met elkaar goed doorheen gekomen. Het was me het jaartje wel…

Op 11 Maart overleed Ton. Hij schilderde en boetseerde maar was bovenal een  volhouder. Ondanks zijn gezondheid die het af liet weten bleef hij komen naar Verbeelderij. We missen hem natuurlijk en het is tegelijkertijd ook goed zo.

We zijn meer Verbeelderij geworden dit jaar met een toenemend aantal deelnemers: nu 27! Steeds meer mensen vinden de weg naar Verbeelderij dankzij de wondere wereld van onze deelnemers die ons wekelijks verrassen met hun prachtige werken. Verbeelderij kan groeien door de inzet van vrijwilligers die met overgaven en talent mede vorm geven aan het gedachtegoed van Verbeelderij, waar (levens)Kunst een hoofdrol speelt.

De zomervakantie staat voor de deur bij Verbeelderij. Wat zoeken we eigenlijk op vakantie? En waar is dat te vinden? Wat is de diepere laag onder de rust en het plezier dat we opzoeken, en moet je daarvoor naar het buitenland?

Het vakantiegevoel ervaren kan overal zijn waar je maar wilt. Hier en nu in je tuin, op je balkon, in Nederland, in het buitenland of aan de achterkant van je ogen. In de vakantie genieten we meer van onze zintuigen. We voelen de zon op onze huid, doen ons te goed aan lekker eten en kijken naar de wolken. We horen het kabbelend water aan de waterkant op een terrasje waar we een slokje nemen van een heerlijke koele fruitcocktail dat zachtjes van je tong afglijd naar beneden door je bloedwarme slokdarm. Dit geeft een tintelend gevoel in je lijf. Deze belevenis is een reis die je maakt met je zintuigen. We maken contact met onze sensuele kant in onszelf.

De filosoof Jean-Jacques Rousseau beschreef dit mooi in zijn ‘Overpeinzingen van een eenzame wandelaar’. Hierin beschreef hij de zintuigelijke werking ervan en hoe we daardoor in contact komen met de natuur, de aanwezigheid in het moment zelf en het plezier van het bestaan ervaren door zelf te voelen.  Het liedje ‘Méditerranée’ van Toon Hermans heeft ook zo’n uitwerking op ons waarin hij de Middellandse Zee bezingt: ‘Méditerranée, zo blauw zo blauw / Met je mesdemoiselles/ Belles belles belles’. Dat is precies dat vakantiegevoel waarin we de sociale codes en beslommeringen van alledag even achter ons laten.

We vieren het leven en de schoonheid van de dingen. De tijd wordt dan vanzelf een leeg, vrij moment. Het woord ‘vakantie’ komt van het Latijnse ‘vacant’ en dat betekent leegte. Je kunt dat gevoel ervaren in je huis, maar het is makkelijker als de prikkels mooier en intenser zijn dan thuis.” Een bezoekje aan het park om de hoek of wegdromen aan de Maas helpt de verbeeldingskracht te versterken.

Wat ook helpt is in Nederland een museum bezoeken. Verbeelderij heeft drie tips voor de liefhebbers voor deze vakantie op een rij gezet.

Tip 1

Het Noord Brabant museum in Den Bosch toont een expositie van Eva Jospin.

Een prachtige expositie. De sculpturen van karton zijn uitgewerkt in ongelofelijk verfijnde structuren. Het is beeldend, dromerig maar ook herkenbaar en realistisch. Voor ons als kunstenaars een voedingsbodem om inspiratie uit te putten. Ga er naar toe en geef jezelf de rust en tijd om in Eva haar wereld meegenomen te worden. Nog te zien tot 19 september 2021.

Tip 2

In het museum Catherijne Convent in Utrecht is de tentoonstelling ‘Maria Magdalena’ te zien. Ontmoet de mysterieuze Maria Magdalena en haar vele gezichten: van kroongetuige, zondares tot feminist. Ze wordt geassocieerd met de vermenging van seksualiteit, sensualiteit en zonde; een baken van hoop en een feministische icoon. En was zij nu wel of niet getrouwd met Jezus? Een eenduidig antwoord geeft de tentoonstelling Maria Magdalena niet, maar biedt wel stof tot nadenken. Nog te zien tot 9 januari 2022.

Tip 3

Ook een echte aanrader is de tentoonstelling ‘tussen werelden’ in het Kona museum in Uden. Een tentoonstelling over Chagall en hedendaagse kunstenaars. De kunstenaars staan met één been midden in de hedendaagse kunstwereld en met het andere in een cultuur met een eigen religie en tradities waarvan zij deel uitmaken of hebben uitgemaakt. Net als Chagall opereren zij op het snijvlak van geloof en ongeloof, liberaal en orthodox, internationaal en lokaal, eigentijds en traditioneel. Een spanningsveld dat wereldwijd voelbaar is, vooral in ons zo geseculariseerde land. Je kunt ook deelnemen aan een schilder workshop ‘duik in de brein van Chagall’. Nog te zien tot 11 oktober 2021.

Op maandag 9 augustus gaat Verbeelderij twee weken dicht om even een pas op de plaats te maken en bij te tanken. Ook vakantie vieren is een kunst! Zo nu en dan is het gezond om even afstand te doen van het normale, werkzame en schoolgaande leven. Wij forceren ons in een bepaald ritme: de chronologische tijd. Om 8 uur staan we op, om 10 uur hebben we een afspraak. Dit levert ons veel op, want hierdoor zijn we productief.

Het is voor ons welzijn goed om een paar keer per jaar uit onze ritme te stappen. Dan komen we in onze natuurlijke tijd terecht waarin wij bewegen op onze biologische klok. Ons oerinstinct wordt geactiveerd in de vakantieperiode. We zijn op vakantie gelukkiger, gezonder, energieker, meer ontspannen en tevreden. Het meer buiten zijn, het op ontdekkingsreis gaan, het niets moeten, alle keuzes zelf kunnen maken krikt ons imago op, werkt positief op het humeur, geeft het gevoel jezelf te kunnen zijn, jezelf nieuw te ontdekken. Dit heeft een ontspannen en duurzaam effect. Het maakt dat je het werkzame leven weer kunt verdragen.

Met frisse vernieuwde energie zien wij elkaar weer op maandag 23 augustus bij Verbeelderij.

Fijne vakantie!

Liefs Anja

Directeur Verbeelderij