Over Anja

Het verhaal van Anja

Anja _Verbeelderij

De mens achter Verbeelderij: Anja Jansen

Het koste haar een half mensenleven voor ze alle ingrediënten voor Verbeelderij compleet had. Anja Jansen is de oprichter van Verbeelderij en heeft tijdens haar loopbaan de zorg van dichtbij meegemaakt.
Als verpleegkundige was ze de eerste 20 jaar van haar werkzame leven in Rotterdam als verpleegkundige actief. Omdat ze zag dat in de reguliere zorg niet iedereen adequaat geholpen kon worden, volgde Anja in 1998 de opleiding natuurgeneeskundige.
De combinatie natuurgeneeskunde en verpleegkunde was voor haar een hele logische. …. In haar werk in de terminale thuiszorg kwam dit dan ook prima van pas.

De reis van Anja verliep via de terminale thuiszorg naar de psychiatrische zorg en vervolgens naar een baan waarin ze werkte met blinden en slechtzienden. Ondertussen specialiseerde ze zich als professional in schilderen en keramiek en gaf haar kennis hierin door aan mensen die bij haar een cursus volgden.

De balans opmaken

De schat aan ervaringen van Anja werd in de loop der tijd steeds groter. Het was dan ook tijd om de balans op te maken. Anja stelde zichzelf de vraag wat wel en wat niet werkt in de reguliere zorg en welke bijdrage kan ik leveren om verbeteringen aan te brengen. Na uitgebreid onderzoek kwam ze tot de conclusie dat er een groep is die in de reguliere zorg moeilijk aansluiting vindt. Het zijn vaak mensen die zich niet gehoord voelen, moeite hebben met zichzelf uiten en die in een grote setting verloren raken. Denk aan mensen met psychosomatische klachten, lichamelijke klachten of autisme, daar waar het basisvertrouwen ontbreekt. Juist voor deze groep wilde ze zich inzetten.

Verbeelderij: een optelsom van ervaring, opleiding en visie

In de natuurgeneeskunde had Anja in 1998 al mogen ervaren dat beeldtaal een taal is waarmee je op een dieper niveau met elkaar communiceert. Het is een taal die je spreekt zonder woorden, maar vooral ook een taal die rechtstreeks uit je hart komt. Een taal die je niet verbergt achter woorden en die de beperkingen van de gesproken taal niet kent.
Anja ervaarde dat juist deze taal heel toegankelijk is voor de mensen die uitvielen in de reguliere zorg.
Haar ervaring in de zorg, haar opleiding in de natuurgeneeskunde en haar passie voor schilderen en keramiek legde de basis voor wat later Verbeelderij zou worden.

Een bedrijf ontstaan uit het leven van een bijzonder persoon.